top of page

Smedearbejde holder efter 40 år

Helsinge Byråd iværksatte med borgmester Thor Pedersen som drivkraft i starten af 1980'erne en stor indsats med arkiv- og museumsaktiviteter, blandt andet med køb af den gamle landsbysmedje i Laugø og etablering af museumssmedje, Søndag har Gribskov Kommune og Museums Nordsjælland markeret 40-året for det.

Direktør i Museum Nordsjælland, Ole Lass Jensen, byder velkommen til smededagen.


Det arbejdende smedeværksted er åbent i hele sommerhalvåret, så skoleklasser og andre grupper efter aftale med komme på besøg hos seniorsmedene fra Dansk Metal Nordsjælland, der bemander smedjen.


Frem til midten af august er der smededage hver onsdag og torsdag, hvor alle har gratis adgang.


Dette samarbejde blev i sin tid etableret i aftale med stærke smede med Hans Rasmussen og Georg Poulsen i spidsen. De var også gæster flere gange i smedjen.


Ved jubilæums-festlighederne søndag deltog blandt andre Per Knudsen, der som daværende sekretariatschef var Thor Pedersens højre hånd i administrationen, og tidligere borgmester Claus Lange, der i dag er en forholdsvis tæt nabo til Laugø-smedjen. Tidligere borgmester Jannich Petersen var også på gæstelisten.


Flere af det nuværende byråds medlemmer deltog også - med borgmester Bent Hansen og formandskabet i kulturudvalget, Pia Foght og Helle Blomsterberg i spidsen.


Niels Mathiasen og siden sønnen Peter Martin Mathiasen drev smedjen frem til 1923, da sidstnævnte solgte den til Jørgen Laurits Nielsen. Dengang omfattede ejendommen foruden smedjen en firlænget gård delvis i bindingsværk.


Laurits Nielsen nedrev de tre udlænger, så kun stuehuset stod tilbage sammen med smedjen. Samtidigt med nedrivningen blev smedjen bygget større og fik sit nuværende udseende.

Laurits Nielsen døde i 1980, hvorefter Helsinge Kommune købte ejendommen af hans enke, Ellen Nielsen, for 200.000 kroner, plus 5.000 kroner for medfølgende løsøre.

Værkstedet står uforandret, og i dag smedes der atter på udvalgte dage i sæsonen, ligesom mange skoleklasser besøger det arbejdende værksted.






ERHVERV KULTUR
HELSINGE
HANDELSBY
FORENINGSLIV

bottom of page