top of page

Laugø-smede ind i ny sæson

Laugø Smedje åbner igen på oplevelser, og der er adgang til at se de aktive smede i arbejde onsdage og torsdage kl. 11.00-16.00 frem til 10. august samt i efterårsferien 17.-19. oktober. Der er gratis adgang.

Det er seniorsmede fra Dansk Metal Nordsjælland, der bemander smedjen, og de modtager gerne hjælp fra børnene, der kommer på besøg.


Der er mulighed for at smedene arbejde – og høre historien om ‘væltepeter’, der er udstillet ved smedjen.


Der er også mulighed for at købe små ‘lykke hestesko’. Hestesko er i folketroen regnet for effektivt middel mod spøgelser, trolde, hekse og folk med onde hensigter – de blev holdt væk af jernets magiske kraft.


Hesteskoen hænges med buen nedad, så ikke ‘lykken løber ud’ og opad som en ‘lykkens port’.

Der har i mere end hundrede år været smedje i den nuværende bygning. Smedehvervet kan dog spores tilbage til 1600-tallet i byen.


Niels Mathiasen og siden sønnen Peter Martin Mathiasen drev smedjen frem til 1923, da sidstnævnte solgte den til Jørgen Laurits Nielsen. Dengang omfattede ejendommen foruden smedjen en firlænget gård delvis i bindingsværk.


Laurits Nielsen nedrev de tre udlænger, så kun stuehuset stod tilbage sammen med smedjen. Samtidigt med nedrivningen blev smedjen bygget større og fik sit nuværende udseende.

Laurits Nielsen døde i 1980, hvorefter Helsinge Kommune købte ejendommen af hans enke, Ellen Nielsen, for 200.000 kroner, plus 5.000 kroner for medfølgende løsøre.

Værkstedet står uforandret, og i dag smedes der atter på udvalgte dage i sæsonen, ligesom mange skoleklasser besøger det arbejdende værksted.


Læs også: Museumssmedje runder 40 årERHVERV KULTUR
HELSINGE
HANDELSBY
FORENINGSLIV

bottom of page